Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over Lief&Leed? Hieronder staan de vragen die het meest gesteld worden.
Wat gebeurt er als ik mijn straat aanmeld via de website of de mail?

Binnen twee a drie dagen neemt een van de projectleiders van Lief en Leed contact met je op via de mail of telefoon om een afspraak te maken. We vragen of je twee buren kunt vinden die je mee zouden willen helpen en maken dan met jullie een afspraak. Dat kan vaak heel snel dezelfde week nog. We komen langs bij jullie in de straat met het Lief en Leedpotje met 75 euro erin en een informatiepakket met allerlei hulpmaterialen. Ook kun je dan alle vragen stellen die je maar te binnen schieten. Iedere straat heeft zijn eigen contactpersoon van Lief en Leed. De contactgegevens zitten in het informatiepakket. Deze persoon kun je bellen of mailen als je vragen hebt, als er meer materialen nodig zijn of als je iets zou willen organiseren in je straat.

Wat gebeurt er als ik het geld niet uitgeef?

Op zich is dat helemaal niet erg. In sommige straten wordt minder beroep op het Lief en Leedpotje gedaan. Maar je kunt ook altijd even overleggen met je contactpersoon van Lief en Leedstraten: Misschien is het wel een mooie gelegenheid om aan het eind van het jaar met het overgebleven geld bij de ouderen in de straat aan te kloppen met een kerststol of kennis te maken met de nieuwe buren. Het doel van Lief en Leed is het versterken van contact in de straat dus het is de bedoeling dat het geld goed gebruikt wordt. Wij helpen graag met meedenken!

Hoe moet ik contact leggen met buren die ik nog niet ken?

Bij de uitreiking van het potje krijg je van ons een informatiepakket mee met allerlei materiaal dat je kunt (hoeft niet!) gebruiken. Daar zit bijvoorbeeld een flyer bij die je bij de buren in de bus kunt doen om te laten weten dat jij het potje beheert. Maar er zit ook een stapeltje ansichtkaarten in waar je een persoonlijke boodschap op kunt schrijven om zo kennis te maken. Er zijn allerlei manieren te bedenken en je contactpersoon van Lief en Leed denkt graag met je mee!

Mag ik zelf weten waar ik het geld aan uitgeef?

Als het maar naar kadootjes voor de buren gaat! Je weet als buur zelf het beste wat je buren op prijs stellen. Is dat een fles wijn of juist een OV-chipkaart met wat tegoed erop? Een zakje snoep of een fruitmand. Hierin ben je helemaal vrij. Als je graag iets wilt organiseren in je straat, zoals een kerstontbijt of een buurt-bbq, dan hebben we daarvoor een apart budget. Gebruik daar dus niet het geld uit het potje voor, maar neem contact op met je Lief en Leedcontactpersoon en dan regelen we het op een andere manier.

Is het echt cash geld of moet ik het zelf voorschieten?

Het is echt cash geld. Op het moment dat je je straat aanmeldt als Lief en Leedstraat komen wij bij je thuis op bezoek met het roze Lief en Leedgeldkistje met daarin 75 euro cash. Je krijgt van ons ook een kostenoverzicht waarin je bij kunt houden hoeveel geld er is uitgegeven en waaraan. Aan het eind van het jaar vragen we je het kostenoverzicht bij ons in te leveren en krijg je een nieuw potje. Zo hoef je nooit iets zelf voor te schieten.

Gaat het mijzelf geld kosten?

Nee, het Lief en Leedpotje wordt betaald door de Gemeente Den Haag. Je bent als buren natuurlijk vrij om de 75 euro die in het potje zit zelf aan te vullen, maar niets moet.

Ik heb niet zoveel tijd, moet ik dit allemaal alleen doen?

Wij vragen alle gangmakers altijd om twee buren te vragen om mee te helpen met het Lief en Leedpotje. Zo weten we zeker dat er een groot bereik is in de straat, maar bovendien is het ook veel leuker om het samen te beheren en op te zetten. Het hoeft dan ook weinig tijd te kosten, als het een keertje niet uitkomt kan een van de buren het overnemen.

Ben ik verplicht om bijeenkomsten bij te wonen?

Als gangmaker ben je tot niets verplicht. Lief en Leed organiseert regelmatig gangmakersbijeenkomsten waarbij je kennis kunt maken met andere Lief en Leedstraten in de stad. Het is altijd reuze gezellig en je kunt er handige tips en ervaringen van andere gangmakers horen. Je krijgt van ons een uitnodiging, maar je bent nooit verplicht om aanwezig te zijn.

Is het potje bedoeld voor alleen de straat of mag het bijvoorbeeld ook voor de tennisvereniging?

Het Lief en Leedpotje is echt alleen bedoeld voor buren in je eigen straat. Je kunt je dus alleen met je straat aanmelden en helaas niet met je stichting, vereniging of vriendengroep. Wel kun je natuurlijk zelf een Lief en Leedpotje starten, met twee euro per persoon kom je al een heel eind!

Ik woon aan een hele lange laan met honderden huizen, krijg ik dan toch maar een Lief en Leedpotje?

Nee, dat zou niet helemaal eerlijk zijn. Als buren weet je zelf goed wat je beschouwt als je eigen straat: Bijvoorbeeld het stukje Laan van Meerdervoort tussen de Goudenregenstraat en de Beeklaan. Op die manier kan het voorkomen dat er in een straat meerdere Lief en Leedpotjes zijn. Aan de andere kant zijn er ook straten met maar tien huizen, dan kijken we altijd of je het als drie straatje samen kunt opstarten. Er zijn mogelijkheden genoeg!